Grafic semilogaritmic

Grafic semilogaritmic cu scară logaritmică pe axa y (verticală) și scară liniară pe axa x (orizontală). Liniile din grafic sunt: y = 10x (roșu), y = x (verde) și y = log(x) (albastru).
Grafic semilogaritmic cu scară logaritmică pe axa x (orizontală) și scară liniară pe axa y (verticală). Liniile din grafic sunt: y = 10x (roșu), y = x (verde) și y = log(x) (albastru).

În știință și inginerie un grafic semilogaritmic are pe o axă o scară logaritmică iar pe cealaltă o scară liniară. Este util pentru datele care prezintă o alură exponențială, unde o variabilă acoperă o gamă largă de valori,[1] sau pentru a mări și vizualiza o dependență care la început părea a fi liniară (o linie dreaptă) este de fapt începutul lent al unei curbe logaritmice care este pe cale să crească, iar schimbările sunt mult mai mari decât se păreau inițial.[1]

Toate ecuațiile de forma dau linii drepte într-un grafic semilogaritmic, deoarece logaritmând ambii membri se obține

Aceata este o dreaptă cu panta și punctul de interceptare (valoarea lui y pentru x = 1) . Scara logaritmică este de obicei zecimală, ocazional în baza 2:

Uneori graficele sunt numite „logaritmic-liniar” dacă scara logaritmică este pe axa y, respectiv „liniar-logaritmic” dacă scara logaritmică este pe axa x. Convenția este ca scara axei verticale să fie enunțată prima.

  1. ^ a b en M. Bourne, Graphs on Logarithmic and Semi-Logarithmic Paper, intmath.com, accesat 2021-10-27

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search